tisdag 12 januari 2010

Tre nätter and counting

Så här är det med amningen min.

I julas började vi att skjuta på nattamningen. Dvs första gångerna hon vaknade (innan kl ca 04) ammande jag inte, utan vi gosade, vyssade och tröstade henne båda två, varannan natt. Det gick sådär. Hon hade (förmodligen) nattskräck och var ledsen ibland upp till två timmar. Då hände det att jag ammade henne till sömns av ren utmattning. Men vi fortsatta med att skjuta upp amningen till ett morgonmål och veckan efter jul vart det ofta bara en 'morgonamning' varje natt, det kunde vara klockan 04, 05 eller 07 men det var iallafall bara en. Nattskräcken var tom bort ett par nätter och hon sov två nätter i rad utan att vakna och skricka. Men det återkom lagom till veckan började och Johan skulle till jobbet om dagarna. Men så, sakta men säkert så har nätterna blivit bättre och bättre och nu har jag inte ammat på tre nätter. Vi ser till att hon får massor av mat i sig innan hon somnar och hon får välling när hon vaknar och det har funkat so far.

I julas ammade jag fortfarande på dagarna, sporadiskt, men det var främst för att hon varit sjuk som vi tänkte att lite bröstmjölk kunde vara bra. Men mest fick hon ersättning, gröt (1 gång om dan) och mat (1 gång om dan). När vi kom hem så ammade jag kanske en gång på dagen men hon blir så otålig när det går så sakta att det blev svårt, hon bara ålade sig och hade sig. Hon verkade helt enkelt inte så intresserad. Men den nyintroduserade vällingen däremot, klunkade hon i sig som om hon aldrig smakat nåt så gott! Och mat och gröt är fortfarande jättekul och gott tycker hon. Nu ser henne dagar ut så här; vaknar ca 07 (det varierar tyvärr väldigt när hon vaknar allt från 0530 till 08 och är inte beroende av när hon går och lägger sig konstigt nog), får välling, en timme senare får hon gröt. Sen sover hon en sväng och när hon vaknar ca 11-12 får hon lunch, varm mat och fruktpure. Efter ett par timmar sover hon en sväng igen och sen får en ersättning 200 ml. Ibland får hon den innan hon sover, det beror på hur dagen ser ut för oss. Inget följs slaviskt. På efm får hon ibland en portion gröt (det beror på hur mycket hon sovit, vad klockan är när hon vaknat och om hon är hungrig förstås) och på kvällen ett varmt mål mat. Innan hon somnar får hon godnattvälling. Sist jag ammade på dagen var säkert 10 dagar sen. Jag saknar det inte och inte hon heller.


1 kommentar:

Ida sa...

Hej! Jag är här ofta o läser men jag är väldigt dålig på det här med att kommentera. Men nu vill jag passa på att tacka för att du delar med dig av erat vardagsliv! Skönt att se lite hur andra i samma situation har det och få lite inpiration.