onsdag 18 maj 2011

Mera rop på hjälp

Vår fina härliga underbara Elsie är fantastisk, men vi har ett problem. Flickan är galet morgonpigg och har alltid varit det. Det i sig är inget problem (Johan och jag går gärna upp tidigt, jag är morgonpigg själv). Problemet är att hon vaknar runt 06 och är skitsur och skitTRÖTT. De mornar hon av en slump sover till 07 är hon så utvilad och glad. Det gör otrolig skillnad.

Vårt problem är att vad vi än gör så spelar det ingen roll. Om hon går och lägger sig senare, sover kortare under dagen; samma visa nästa morgon 06. Vi har nu dragit ner på dagvilan från nära två timmar, till en timme. Men det enda som har hänt är att hon eventuellt är lite surare på morgon! Att ta bort dagvilan helt känns inte bra eftersom hon är så trött runt lunch att hon ofta säger att hon är trött eller går och lägger sig själv. Så här har det varit i runt 6-9 månader. Innan dess var hon glad på morgonen.

Är det någon som har erfarenheter av morgonpigga men trötta barn och nåt magiskt trick? Nej, jag trodde väl det. Men OM du har det, BERÄTTA, snälla! För Elsies skull.På eftermiddagen är hon ibland så trött att hon går och
lägger sig självmant i sängen och läser eller bara ligger och tittar...
Korta av hennes dagvila känns väldigt avlägset...

6 kommentarer:

cruella sa...

Om ni låter henne sova lite mer på dagarna då? Hon är ju så liten än och det är rätt tröttande att vara igång hela dagen, fasiken, jag vill ju själv vila middag fast jag är betydligt äldre.

Sen en allmän grej, och det är att det i allmänhet tar lite tid innan nya mönster sätter sig och man kan avläsa en effekt. Ge alltså inte upp efter ett par dagar bara om ni bestämmer er för att pröva något nytt.

ada sa...

ja eller lägg henne tidigare, så får hon ju sova den extra timmen då istället.

Frugan F sa...

Vår stora kille var som som Elsie, vaknade tidigt, fast här snackar vi typ 04.45 men i vilket fall var han inte alls på bra humör. Det enda vi märkte gjorde skillnad var att han behövde vila/sova ordentligt på dagarna. Och samma rutiner. Om vi höll honom vaken längre så blev det ofta så att han vaknade ännu tidigare och var ännu surare. Inte är det lätt heller. Lycka till.

Lena sa...

Hm. Jeg ville prøvd å legge henne enda tidligere. Min sønn på samme alder sover fra 06.30/7.00 til 7.00/7.30. Sover 1-2 timer på dagen. Lykke til med den lille!

Sophie sa...

TACK alla ni för era tips och råd! vi kommer nu att låta henne sova längre på dagarna och hoppas att det hjälper och som du sa cruella, så ska vi ge det ett par veckor minst.

Klara sa...

Jag har inga råd att ge. Det där med sömn är en lurig en. Vår tös var likadan (ingenting hjälpte) tills det helt plötsligt gick över av sig självt när hon var runt 2,5 år. Varför? Vet inte. Så det här var ju ingen hjälp alls för er just nu, jag önskar att jag haft nåt bättre att komma med. Lycka till!