onsdag 29 december 2010

Ett barn är ett barn

Jag hade tänkt spara detta inlägg till en dag då jag hade mer tid, men nu har jag hunnit bli upprörd och måste skriva av mig.
Fick HM katalogen hem idag och ögnade igenom dem. På babysidorna hittar jag detta;


Det här säger allt om HMs barnavdelning som är väldigt könsindelad. Rosa och hello Kitty för flickor och bilar och blått för pojkar. Jag har slutat titta på barnkläder där.


Jag tycker så här. Du får klä ditt barn hur du vill. Men de könsroller vi delar in våra barn i ska vi vara medvetna om. En tjej ska vara söt och gullig med rosa och blommor och spets, en kille ska vara tuff i kaki, blått och bilar. Vad säger detta om hur tjejer och killar uppfattas bland andra eller uppfattar varandra?

Att sätta människor i fack, med de fördomar och förväntningar det innebär, är de flesta emot. Men att klä ett barn efter kön verkar folk ta så lätt. Barn är inte kön. Barn är barn. Låt dem vara det så länge som möjligt. Rosa och kaki, spets och bilar, varför begränsa sig?! Tycker iaf jag.

Och det här ämnet lägger jag gärna energi att reta upp mig på. Det är inget slöseri utan med omtanke på mina barns framtida liv. Och alla deras vänner och bekanta och alla de möter.

5 kommentarer:

evelina sa...

Du kanske skulle satsa på att börja sy barnkläder?

Estella sa...

Håller med dig!!! Bra idé evelina har!

Johanna Stenius sa...

Du vet att jag håller med dig i allt!! Bra skrivet!!!

Frida sa...

Jättebra inlägg! Satt själv och retade upp mig på det där idag när jag tittade i katalogen. Översta bilden är ju absurd.

Single Mother By Choice sa...

åh jag har ältat det här med, och kommar fortsätta kräkas över HM. Det är sjukt trist att människor iten är mer medvetna, vi är ju konsumenterna för tusan! Det borde int ese ut så här i Sveriges mode-flaggskepp. Inte 2010.

fram för färgglatt och bekvämt till alla! :)