söndag 19 september 2010

Jag gillar Lindex. Egentligen.

Den här fina klänningen köpte jag igår på Lindex. Jag har letat efter en varm, men inte stickig klänning som jag kan ha hela vintern med växande mage (och resten). 299 kr tycker jag var ett bra pris och verkar vara av bra kvalitet (i den frågan får jag återkomma). Men.

Den här reklamen hatar jag.

Jag kan inte sätta fingret på det. Det kan vara hennes kalla blick. Det kan vara hennes fåniga kroppsspråk. Det kan vara att hon är lika smal som alla andra modeller överallt. Jag tror det är alla tre, men mest det sistnämnda. (Hon ser ju sjuk ut. Förkyld? Lunginflammation?)

Jag förstår inte varför man måste använda så smala modeller hela tiden? Vanliga (dvs alla möjliga former) kroppsmodeller är sällsynta, mulliga modeller förekommer men då som nån slags statement; 'vi kan minsann visa tjockisar vi med'. Jävla fåniga fega klädföretag.

När ska det hända nåt? Och om NI inte gör nåt (detta gäller ju ELLE, Damernas och alla tidningar med moderepotage) HUR ska det bli någon förändring? Det här är ju inte bara en fråga om tonårsångest och anneroxi/bullemi utan om en grundläggande avsaknad av självkänsla som många, många, MÅNGA vuxna kvinnor lider av till följd av att detta är dagens ideal.

Vart tar såna här frågor vägen idag? Inte i politiken, inte i dagspressen, inte i affärsvärlden. Nej, det handlar om makt och pengar och det har inte de med makten lust att tumma en millimeter på.

Och.
Fri kreativitet i alla ära, men handlar det verkligen om kreativitet om man bara kan göra kläder för tjejer som har storlek 32??

5 kommentarer:

Karin sa...

Jättefin klänning! Bra tips. Ska kolla efter den, kan säkert funka bra med mage. Jag är gravid i vecka 31 så den kanske är för tajt för mig... Men då kan jag ju ha den efter graviditeten :-)
Den här däremot köpte jag också på Lindex häromveckan, ursnygg på magen! Tipstipstips :-)
http://www.lindex.com/se/Product/Product.aspx?id=10090800&styleid=10090798&path=3403475;3215210;3232566;3563771;9654
Och håller med om att det är en ovanligt trist reklam :-/

Evelina sa...

Jag är verkligen inte en storlek 32 men jag vet att jag skulle se bra ut i de där kläderna. Så borde fler tänka. Inte va så himla negativ mot sig själv.

Alma sa...

Evelina, det är väl lite det som är poängen med det jag säger. Skulle jag och alla andra kvinnor kunna tänka så jämt och ständigt (ibland klarar jag av det, men det är 1 av 100 ggr) så skulle jag inte säga nåt. Men nu vet jag att det inte är så. Dåligt självförtroende är ju inte något man väljer att ha. Det är något man kämpar med varje dag. Inget man är stolt över. Hjälper inte att höra 'det är bara rycka upp sig' och 'inte vara så negativ mot sig själv'. Försök gå att hjälpa en ung flicka med aneroxi med den kommentaren. Detta ligger djupare, detta är ett samhällsproblem. Kalla mig negativ, men jag tycker det här är ett allvarligt problem men inte går att lösa med ett pepptalk.

Evelina sa...

Men anorexia är en sjukdom och det ligger mer än dåligt självförtroende bakom. Och sådana sjukdomar är fruktansvärda och behöver verkligen alla resurser för att åtgärda. Det jag tänkte på när jag skrev. Men självklart skrev jag inte ner alla tankar i frågan. Var att du är ju så underbart fin som du är. Jag önskar jag bara kunde få dig också att tycka det. Jag började läsa din blogg för 1 år sedan för jag tyckte det var så intressant med en så cool och smart kvinna. Hon som visade upp alla dessa underbara outfitbilder och skrev så roligt. Därför tycker jag det är synd att du klagar för att några i världen är storlek 32. Jag lovar att hon på bilden är det för att hon vill. Inte för att hon är sjuk eller tvingad. Det är det enda viktiga. Rätt eller fel är inte min sak att säga.

Alma sa...

Ok, evelina, sant, anorexia är en sjukdom och kanske ska hållas borta från´'vanligt dåligt självförtroende'... men varför kan jag inte få tycka att reklamdamerna idag är överrepresenterad av smalisar, det är ju så. och visseligen uppskattar jag ditt smicker men det är ju min blogg här och jag ska väl få tycka som jag vill. även om det är rart av dig att vilja få mig att se något annat, och jag uppskattar verkligen tanken, så vill jag även att det respekteras när jag inte är på topp. och uttrycker mina känslor. men som sagt, jag tackar för tanken och välmeningen. men jag kan väl få skriva som jag vill... och om hon vill vara smal eller inte struntar jag i. det är modeföertagen som ska ta sitt ansvar och visa blandade kroppar. hon på reklamen gör som hon vill.