tisdag 8 februari 2011

Gör det själv; barnkläder

Hon växer så det knakar, just när vi tänker att 'nu har hon nog stannat av lite...' så upptäcker man att hon vuxit ur en storlek. Nu börjar alla bodys i stl 80 bli för strama i halsen och korta i ärmen. Jag har googlat lite på en sån där 'bodyförlängare', men generellt tycker vi att tröjor är att föredra för en tjej i farten som Elsie är.

Jag gick in på Lindex hemsida och lämnade babyavdelningen och gick till 'Pojkar 86-122' resp 'Flickor 86-122'. Jag visste vad som skulle möta mig och blev sådeles inte förvånad.Visst fanns det fina tröjor i både 'tjej och kill' sortimentet. Men jag kände att nej, hellre köper jag nåt lite dyrare, lite mer 'icke-könsindelade' och /eller ekologiskt. Surfade runt och fann massor av siter som säljer fina, ofta hemsydda, kläder. Duns är en storfavorit, men det finns många, många fler. Bla Älskade Hjärtegryn som jag 'special-beställt' en omlottbody till Dutten av som jag glömt att visa!

I december skrev jag ett inlägg om HMs barnkläder och ämnet engagerar mig fortfarande, dagligen. I detta inlägg föreslog evelina att jag skulle börja sy barnkläder. Och vad jag glömde säga då, eftersom jag är världssämst på att svara på kommentarer (FÖRLÅT! Jag älskar dem, men suger på att svara...), var att den tanken såklart har slagit mig både en och två gånger. Men jag tittade runt på nätet och kände att, nja, det finns så mycket duktiga människor som syr barnkläder, där har jag inte ens chans. Men nu känner jag att jag nog vill sy lite, fast bara till Elsie. Hon behöver tröjor och jag har tyg och lust och viljan!

MEN jag behöver ett mönster! Jag vet inte hur man gör! TIPS! RÅD! LÄNKAR TILL GRATISMÖNSTER, tack... Jag tänkte sy upp 'vanliga' tröjor i storlek 86-92. Först tänkte jag använda en tröja vi har, men jag tror inte det räcker för en rookie som mig.5 kommentarer:

Single Mother By Choice sa...

hallå! Åh vad jag instämmer. Avskyr den här indelningen. Jag kan ju inte sy, men min mamma kan. Jag köpte en dansk bok efter att ha hittat en blogg där jag köpte coolaste jeansen till Ben. Den heter Boretoj du selv kan sy 0-4 år av Eslebeth Gynther och Bjarne Solberg. Jeanse kom inte därifrån men tjejen hade sytt annat fint ur den. :)

http://singlemotherbychoicesthlm.blogspot.com/2010/11/mera-nathandel.html

Marie sa...

Kolla på biblioteket efter böcker och tidningar som Ottobre. Här i småstan har de i alla fall sånt. Man kan ju köpa nåt nummer eller nån bok också, du behöver ju i princip bara två mönster, baströja och basbyxor. Efter 2-3 sydda plagg kan du modifiera dem så de blir som du vill ha dem.

Ett annat alternativ är att köpa ett billigt plagg på second hand, färg, noppor osv spelar ingen roll bara modellen är hyfsat OK. Klipp sönder och använd som mall. Då kan man ju göra benen längre, ärmarna smalare och så tills det passar just Elsie.

Lycka till, det kommer att bli jättefina kläder!

Helena sa...

Kan rekommendera den här boken: http://bit.ly/frEwtE

Anonym sa...

Surfa in på Stoff och Stil, de har inte bara en massa bra mönster utan även gudomliga tyger som jag tror att du skulle gilla!

www.stoffochstil.se

/Annika

Sophie fd. Sophie/Alma sa...

Hej och TACK för alla tips! Ottobre verkar lite mastigt för mig men Annikas tips stoff och stil är mer min grej, men kan beställa ett mönster för ca 50 kr! Funkar det kommer jag nog köpa mer mönstertidningar framöver!